PREDSTAVITVI KNJIG Bože-Božene Lesjak

V Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec smo v pomladnem času lahko spremljali predstavitvi dveh knjig Bože-Božene Lesjak. Pravljice so del vsakega otroštva, prebudijo lepe, zgodnje spomine in na nek skrivnosten način dajejo moč tako otrokom, kot tudi nam, odraslim, saj so krojene iz neizmerno široke človeške izkušnje. »Mnogi trdijo, da pravljic ni več«, je zapisal Franjo Frančič in nadaljeval: »To ni res! Pravljice so čudeži drobnih doživetij. Pravljice so sanje sredi belega dne. Pravljice so potovanja v skrivne dežele preteklosti. Pravljice so sončni žarki otroštva. Pravljice so male skrivnosti malih ljudi. Pravljice so fantastični drobci čudovitih slik življenja. Pravljica sva jaz in ti.«

Če kuhamo prave besede, dobimo okus po dobrem

Predstavitev prve knjige »Če kuhamo prave besede, dobimo okus po dobrem«, ki  je bila izdana s strani založbe Smar-team, smo lahko spremljali v Knjižnici Ksaverja Meškav petek, 13. 3. 2015. Predstavnici založbe, ki sta se z veseljem odzvali povabilu, sta razložili predanost avtorice do ustvarjanja, tako njenega lastnega vložka kot tudi motiviranja njenih učencev k pisanju pravljic. Številni udeleženci prireditve, bilo jih je kar okoli 170, so lahko uživali v lepem in čustvenem večeru.

Avtorico literarnega dela, za katerega je Tone Partljič v spremni besedi knjige dodal, da ne gre le za vzgojni priročnik temveč tudi gledališki in literarni dosežek, je skozi vsebino pravljice, v katero je vpeta igra s petimi prizorčki, popeljala Alenka Gajšek. Da so slušatelji lahko vsebino pravljice oziroma vzgojno noto igre še bolje doživeli, so z dialogom in dramatizacijo pripomogli učenci Druge OŠ, plesna skupina Maje, za glasbeni vložek pa je poskrbel Trio Rogina in pevska ter instrumentalna skupina dijakov Gimnazije SG pod vodstvom Almire Rogina.

Vsaka stvar se zgodi z razlogom

Dokaz, da Boža Božena Lesjak ne počiva, je bila predstavitev njene druge knjige »Vsaka stvar se zgodi z razlogom«, ki je bila prav tako v Knjižnici Ksaverja Meška v petek, 15. 5. 2015, ob 19. uri . Tudi ta je izšla pri založbi Smar-team. Njeno literarno ustvarjanje in dejstvo, da so pravljice dejansko fantastični drobci čudovitih slik življenja,  je privabilo številne obiskovalce. Zbralo se nas je več kot sto, v literarni večer pa nas je z valčkom popeljala Živa Krajnc, ki obiskuje Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru in ki nam je poklonila kar nekaj čarobnih trenutkov.

V samem uvodu nam je Božena razložila pomen naslova svoje druge knjige, v katerem se skriva posebno sporočilo in predstavlja neke vrste nauk. Glavni junak zgodbe je sin Timetjan, ki ima zelo posebno ime. Skozi pravljico ga bralcem prikazuje kot pravega profesorja pri zlaganju besed, vseskozi pa poudarja pomembnost stavka: »Rada te imam« češ da je to čudežni stavek, ob katerem se vsak razneži, ne glede na to, koliko je star.

V nadaljevanju predstavitve se je glavni knjižni junak Timetjan predstavil kot spretni plesalec, član Koroškega plesnega kluba Devžej. S soplesalko Izo Sila sta zaplesala  dva latinsko ameriška plesa- rumbo in čača. Program je popestril otroški pevski zbor prve triade Druge OŠ Slovenj Gradec pod mentorstvom ge. Jožice Kastelec. Prijeten večer smo tako počasi pripeljali h koncu.

Seveda pa ne morem mimo tega, da ne bi spregovorila o besedah Toneta Partljiča, ki je o knjigi med drugim zapisal, da se mu zdi zgodba odlična, še posebej to z imenom, štorkljo, strašno izgubo in srečnim koncem z Božičkom. Prav ta konec se mu je zdel najboljši. Zapisal je še: »V vas sem se “zapičil”, ker imate pisateljski talent, ki je redkejši od prirojene materinske ljubezni in poklicne poklicanosti. Saj je dosti mamic in učiteljic, ki sploh ne pišejo, a enako čutijo … Vas pa je narava (drugi bi rekli Bog) še dodatno pobožala. In to je dodatna odgovornost.«

Alenka Obretan Mestek

Ena misel o “Predstavitvi knjig”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja