O pisateljici

Boža Božena Lesjak, profesorica, svetnica, pisateljica, multiplikatorka, vaditeljica joge smeha, pravljičarka, oblikovalka, ženska mnogih talentov, ki nas vsak dan znova nagovarja, vzpodbuja in uči številnih življenjskih resnic, meni Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic in pisateljica o Boži Boženi, ki se je rodila 18. 4. 1968 v Slovenj Gradcu.

Leta 1994 je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer razredni pouk. S svojim pedagoškim poslanstvom je začela v Ljubljani, od leta 1995 pa poučuje na Drugi OŠ Slovenj Gradec. Leta 2015 ji je Ministrstvo za šolstvo in šport RS podelilo naziv svetnica. Leta 2013 je za kvalitetno strokovno delo na pedagoškem področju prejela Vrunčevo nagrado Mestne občine Slovenj Gradec.

Je poročena in mati dveh otrok, z družino živi in ustvarja v Slovenj Gradcu.

Če kuhamo prave besede, dobimo okus po dobrem

Je pravljica s petimi dramskimi prizorčki, kjer se živali pripravljajo za gozdni ples. Med njimi prihaja do zapletov, prepirov, nagajanj, obtoževanj … vsega tistega, kar nam povzroča notranjo bolečino. A nasprotja moramo  zgladiti, če želimo, da je življenje lepše. Zato vsak prizorček posebej vodi k takšnemu  razpletu, da so na koncu vsi prisotni zadovoljni, na bralcu pa pusti zadovoljen nasmešek.

Tone Partljič, pisatelj, dramatik, učitelj, scenarist, politik, komediograf v spremni besedi knjige:

 »Gre za neprikrito učiteljsko knjigo, ki bi rada vzgajala, obenem pa prav spretno opozorila na literarne zvrsti (pravljica, dramski prizorček), ki jo je res napisala učiteljica Božena, vendar v izbranem in primerno preprostem jeziku in ki bi lahko bila s svojimi originalnimi prizorčki zelo primerna tudi za druge učitelje in učence in ki vsa gravitira k vzgoji razgledanega, strpnega, ustvarjalnega otroka in otrok med seboj. Knjiga ni le pedagoški, temveč tudi literarni in gledališki dosežek. Če bi bil učitelj, bi avtorici dal visoko oceno!«

Vsaka stvar se zgodi z razlogom

Pravljica, ki nosi posebno noto, vzgaja otroke in tudi odraslim nevsiljivo ponuja nasvete pri reševanju otroških težav.

Nikoli ni prepozno ali prezgodaj za besede, obarvane z ljubeznijo in nežnostjo – morda jih pogosto preslišimo ali imamo za samoumevne, a v zapisani formi nas še kako opozorijo nase in ogrejejo srce. Ali pa nas opomnijo, da bi jih morali večkrat izreči. Vzporedno s tem sporočilom se odvija zgodbica Timetjana in njegove ljube štorklje, plišaste igračke, ki se lepega dne izgubi. Verjetno še v marsikom tli podoben spomin; izguba je v zgodnjem otroštvu še toliko bolj boleča in se vtisne v naš spomin za vedno.

A s pravim pristopom se jo da omiliti, jo celo ovrednotiti. Ni kaj, vsaka stvar se RES zgodi z razlogom …

Čarobne besede: “Dobra sem, znam, zmorem!

Majhni otroci imajo ravno tako velike težave kot odrasli, le da se nam, odraslim, otroške težave zdijo zanemarljive. Tudi otroci imajo pravico biti kdaj pa kdaj žalostni zaradi situacij, ki jih doživljajo v odnosu do sošolcev, prijateljev, učiteljev, odraslih …in nosijo v sebi veliko stisko. Kako jo premostiti, lahko preberete v pravljici,  ki otroke opogumlja in jim  vliva prepotrebno samozavest. Glavna oseba je  Etijana, ki je pravi sonček za vse, saj prinaša prijaznost, lepo besedo in zato tudi priljubljenost.

Vlasta Nussorfer, varuhinja človekovih pravic, pisateljica v spremni besedi knjige:

 »Profesorica Boža Božena Lesjak je DOBRA, ZNA in ZMORE. Njeno sporočilo zgodbe je izjemno, saj otrokom prinaša samozavest in deluje naravnost čudežno. S poučno zgodbico nas avtorica spodbuja in uči številnih življenjskih resnic. Knjigo velja vzeti v roke, jo brati otrokom in vnukom in se ob njenih čarobnih besedah globoko zamisliti. Čestitam avtorici za izjemno prodornost lepih misli. Knjigi želim uspešno pot k vsem generacijam.«

Knjiga je prevedena v angleški, nemški in srbski jezik.

Zaupaj tistim, ki te imajo radi

Danes se spremembe v načinu življenja močno odražajo tudi na otrocih, ki vstopajo v šolo nadobudni, željni druženja in pogovora, na drugi strani pa tudi osamljeni z boječim pristopom k navezovanju stikov in z velikimi težavami pri soočanju s konfliktnimi situacijami. Vse to je razumljivo, saj jim je čas sprememb, ki se kaže tudi pri odsotnosti staršev od doma zaradi služb, prinesel nov način življenja, ki ga sicer sprejemajo z veseljem, saj drugega niti ne poznajo.

Kakšno stisko lahko nosijo v sebi otroci, ki se morajo preseliti v novo okolje, spoznati nove sošolce in se spoprijeti z  jezikom, ki ga ne poznajo, ni toliko pomembno, kot je pomembno to, da vedo, na koga naj se obrnejo, če se znajdejo v težavah.

Saša Einsiedler, Trainer of Success principles, komunikacijska svetovalka, DreamBuilder coach v spremni besedi knjige:

 »Zaupanje je ena najbolj pomembnih človeških vrednot. Želimo si ga vsi, pa vendar, kako lahko ga je izgubiti. Zato, dragi starši! Preberite knjigo svojim otrokom še enkrat in še enkrat. Preberite jo sebi, še in še. Povejte otrokom, da je svet lep, da je varno ljubiti, zaupati, biti srčen in srečen. Da včasih boli, a da je ta bolečina mnogo lažja, če jo podeliš z nekom, ki te ima rad. Boža Božena Lesjak, hvala za to zgodbo, ki daje misliti, ne samo našim otrokom!«

Knjiga je prevedena v albanski jezik.

Kdor se smeje, je junak

Naša odločitev je, ali bomo dan začeli z nasmehom na obrazu ali pa se bomo prepustili slabi volji, ki nas bo vodila v osamljenost. Dejstvo je, da bomo z dobro voljo lažje dosegali rezultate in tudi lažje premagovali poraze.

Kdor se smeje, je junak je poučna zgodbica, kjer Cene v sanjah dobi vsa navodila, rešitve in prijatelje, da lahko že takoj zjutraj začne dan z nasmehom na obrazu.

Je didaktični pripomoček za vadbo smeha v vrtcih in osnovnih šolah, hkrati pa bralcem približa slovnično pravilo glede uporabe predloga s pri slovenskem jeziku.

Simona Krebs, Direktorica mednarodnega inštituta za smeh v spremni besedi knjige:

 »Kdor se smeje, je junak! Res je! Smeh je tisto prirojeno stanje človeka, s katerim vsak priveka na svet. In prav je, da znanje o smehu približamo tistim, ki se zaradi različnih razlogov ne zmorejo smejati. Avtorica Božena na profesionalen, a hkrati zelo igriv način približa otrokom resnice o smehu, vaje in učinke smeha. Zato vse čestitke in zahvala pisateljici za mojstrsko delo in izvrstno pravljico, kajti v njej je strnila sanje, želje in poslanstvo o smehu, s katerim želimo tisti, ki se zavedamo pomena smeha, napolniti svet.«

Knjiga je prevedena v angleški, nemški in srbski jezik.

Knjiga je pretvorjena v lahko branje za otroke in odrasle, 4. stopnja.

Babica s pripovedovanjem, Matic z velikim spoznanjem

Pravljica govori o medgeneracijskem povezovanju. Kako pomembno je, da imamo ob sebi babice in dedke, ki nas skozi svoje izkušnje prikrito vodijo do tistih vrednot v življenju, ki danes nekaj štejejo.

Glavni lik zgodbe je Matic, ki vsak večer težko pričakuje babičino pripovedovanje. Skozi pravljico spoznava pravice in dolžnosti otrok in pride do spoznanja, da moramo biti odgovorni, predvsem pa hvaležni za vse, kar imamo.

Adi Smolar, slovenski kantavtor in pesnik v spremni besedi knjige:

»Zgodba na preprost način opozori na pomemben in pereč problem, s katerim se pogosto soočajo starši in njihovi otroci. Namen pisateljice je, da zgodbo berejo odrasli in otroci skupaj in o prebranem sproti razpravljajo ter sami pridejo do spoznanja o pomembnosti izkazovanja ljubezni in topline v družinskem krogu, pa tudi širše.«

Knjiga je prevedena v angleški, nemški in srbski jezik.

Misli imajo VELIKO MOČ

Pravljica govori o resnici življenja: kaj pomeni moč naših misli in kako lahko s pozitivnimi mislimi premagamo temno noč. Vsak od nas je svoje sreče kovač, zato vam, dragi bralci, z vsem srcem svetujem: “Naj vaše misli tvorijo vaš lepši jutri.”

Dodana vrednost k pravljici je pesem z naslovom Srečo treba je deliti (besedilo: Etijana Lesjak, glasba: Dunja Vrhovnik, ritmična spremljava: Almira Rogina)