Ajda Prislan

Vzgoja: Nova knjiga Bože Božene Lesjak

Zaupaj tistim, ki te imajo radi

Tudi četrta knjiga Bože Božene Lesjak s toplim naslovom Zaupaj tistim, ki te imajo radi vsebuje vzgojno noto. Avtorica v njej namigne staršem, naj vzpodbujajo svoje otroke, jim zaupajo, jih pravi čas pohvalijo. In naj jim že od vsega začetka vzbujajo odgovornost, ker te danes čedalje bolj primanjkuje. Starši namreč veliko preveč stvari delamo namesto otrok.

Mladinska pisateljica Boža Božena Lesjak je vpeta v vzgojo in izobražavenje poklicno kot profesorica razrednega pouka v Drugi osnovni šoli Slovenj Gradec in seveda kot Etijanina in Timetijanova mama. Starši smo največji zmagovalci v življenju, če zmagamo pri vzgoji svojih otrok, je prepričana. Otroci se zgledujejo po starejših in se na osnovi njihovih in svojih izkušenj učijo vse življenje, mi pa celo življenje čakamo na rezultate tistega, kar otroku dajemo v otroštvu, puberteti in tudi kasneje. »In če naši najdražji dosežejo neke okvire in zadovoljstvo, če znajo najti v sebi srečo, potem starši vemo, da smo z vzgojo naredili vse,« je dodala.  

Izkušnje v vzgojnem procesu

Po svojih izkušnjah ugotavlja, da današnjim otrokom v samem vzgojnem procesu in nasploh manjkajo medgeneracijska sodelovanja. Zato v vse svoje zgodbe, ki so izšle kot prečudovite zajetne slikanice, vpleta povezovanje predvsem starih staršev z vnuki. Kritično meni, da danes zanemarjamo to komponento, kaj vse so lahko dedki in babice našim otrokom dali, kaj vse so se otroci lahko od njih naučili: »Dedki in babice so doma, izražajo ljubezen, ki jo lahko nudijo otroku. Starši smo preveč zaposleni in naš delovni čas se vse bolj podaljšuje v pozne ure, zato so otroci več časa z učiteljem v razredu kot pa s svojimi starši«. 

Zaupaj tistim, ki te imajo radi

Zgodba v knjigi Zaupaj tistim, ki te imajo radi zopet izhaja iz problemov otrok: otrokovi problemi niso zanemarljivi, ker so otroški, pač pa bi se mu odrasli tudi v takem primeru morali posvetiti, ga poslušati in mu dati možnost, da bi probleme znal razrešiti sam. »Knjiga je posvečena mojima staršema in mojima omi in dedku, pri katerima sem odraščala in bila deležna zelo velike ljubezni, kar otrok nikoli ne pozabi,« dodaja avtorica.

Učenci so pri likovni vzgoji barvno ilustirali prizore iz zgodbe in nastale so čudovite risbe. Razstavljene so bile v Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec, kjer je bila tudi predstavitev četrte knjige B. B. Lesjak, katero je povezovala Alenka Obretan Mestek. Obiskovalci prireditve so napolnili knjižnico, prišlo jih je več kot 100, mladi nastopajoči pa so jih razveselili s pestrim glasbeno-dramskim programom.

Boženina hči Etijana je pela ob spremljavi klaviaturista Tomaža Pačnika iz Glasbene šole Gvido in kitarista Anžeta Paradiža iz Glasbene šole Slovenj Gradec, plesali so Katarina Kumer in Timetjan Lesjak, nato še Velenjčanka Lučka iz Plesne šole Spin. Pri recitalu se je vzgojitelj in zgodovinar Nejc Jeromel predstavil s svojima pesmima.

V dramskem prizoru sta sodelovali učenki Druge OŠ Slovenj Gradec Kali Rotovnik in Pia Potočnik Krajnc, slednja je že zelo dobra mlada pisateljica in je ravno na natečaju založbe Smar-team dosegla dve nagradi, lansko in letošnjo, zato so ji izdali lastni slikanici.

Založba Smar-team

Tudi vse knjige Bože Božene Lesjak so bile izdane in nagrajene pri založbi Smar-team iz Vrhnike, ilustrirala jih je Beti Lonček. Otroci, ki so jih prebrali, radi povedo, da so jim zelo blizu. Ob vseh komplimentih, ki so jih zapisali v spremnih besedah k Boženinim knjigam, so Tone Partljič, Saša Einsidler, Vlasta Nussdorfer in Simona Krebs poudarili tudi to, da ni nič narobe, če njene zgodbe za otroke preberejo tudi odrasli. V šolskem letu 2016/2017 so jih v Domu za varstvo odraslih Velenje brali za bralno značko in likovno ustvarjali na njihove vsebine.

Če kuhamo prave besede

Prva knjiga B. B. Lesjak Če kuhamo prave besede, dobimo okus po dobrem je nastala na osnovi avtoričinih prizadevanj, da v njenem razredu tudi nekaj »težavnih« otrok najde vez z drugimi. Zato je napisala 5 kratkih prizorov, v katerih so sem med dramsko uprizoritvijo morali prav vsi učenci poistovetiti z eno od živali. Zapisano je bilo nato pestro ilustrirano, izdano v knjižni obliki in celo nagrajeno.

Knjigo Vsaka stvar se zgodi z razlogom, je napisala, ker skoraj vsak otrok kdaj izgubi zanj nepogrešljivo igračo. Ker takrat otroških solz ni konca, je lahko Boženina pavljica ne samo branje za otroka, pač pa tudi vzgojni priročnik za starše. In popotnica za bodočnost, kajti tudi kasneje ljudje izgubljamo sebi drage ljudi.

Čarobne besede

V svoji tretji knjigi Čarobne besede: dobra sem, znam, zmorem postavlja na prvo mesto samozavest, kako zaupati samemu sebi, znati nastopati in izražati svoje mnenje. Pravljica opogumlja in uči, kako lahko otroci sami sebe vzpodbujajo k temu, da bodo bolj samozavestni in da bodo v življenju lažje reševali svoje težave.

Kdor se smeje, je junak

Tik pred predstavitvijo javnosti je Boženina peta knjiga Kdor se smeje, je junak. »Joga smeha je krasno stanje, ki nas spravlja v sproščenost in smeh, moramo pa iti skozi pet resnic, ki jih zahteva. V telo oziroma možgane s smehom prihaja več kisika. In s to knjigo sem želela marsikateremu otroku popestriti življenje.

Vzpodbujanje smeha pri ljudeh je velikega pomena, veliki problemi postanejo majhni,« pove Lesjakova o zgodbi in pripomni, da je tudi vaditeljica joge smeha s certifikatom. S to zgodbo je želela dati didaktični pripomoček vzgojiteljicam v vrtcih in učiteljicam v šolah, da bi lahko skozi smeh, ki je v življenju zelo pomemben, sebi in otrokom naredile že navsezgodaj zjutraj lepši dan.

Ker poučuje izbirni predmet umetnost v Drugi OŠ SG, se je letos odločila, da jogo smeha vpelje tudi med svoje učence, zato je z učenci zgodbo iz svoje pete knjige z njimi tudi dramatizirala. Posnela jo je tudi mariborska TV za oddajo Spoznajmo se.

Ajda Prislan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja