Vlasta Nussdorfer,

varuhinja človekovih pravic

Profesorica  Boža-Božena Lesjak je DOBRA, ZNA in ZMORE.

V njeni vedno otroški duši zaščiti deklico Etijano, ki je pravi sonček za starše, bratca in prijateljico Nejo, pa tudi za vse, ki jo poznajo in imajo preprosto radi.

Sporočilo zgodbe je izjemno, saj otrokom  prinaša  prepotrebno samozavest in deluje naravnost čudežno.

Smo v svetu, ki predvsem zahteva. Zmagujejo le najboljši in za nekoliko slabše običajno med zmagovalci ni prostora.

Pa se sploh zavedamo kako tanka je črta med najboljšim in naslednjim, tudi in celo zadnjim v vrsti  upajočih in čakajočih na zmago? Pomislimo na stotinke, ki v smučarski areni ločujejo prva in naslednja mesta na lestvicah  najuspešnejših.

Druži nas namreč tudi različnost, ki jo je treba sprejeti in razumeti. Vsak  otrok  nosi  v sebi prijazno sporočilo, ki je namenjeno okolici; tak sem in kot takega me morate predvsem razumeti. Trudim se, a vse mi ni vedno dano.

Zato morajo tudi starši sprejemati otroke z napakami in manjšo zmožnostjo. Poklicev in priložnosti je veliko, zahteve in cilji ne smejo biti zastavljeni previsoko. Tudi letvica za višinski preskok je za nekatere nedosegljiva, redkim jo uspe preskočiti, ko je na meji zmogljivosti ali rekorda.

Zato je Etijana tako pomembna. Prinaša prijaznost, lepo besedo in zato tudi priljubljenost.

A, vsakomur kdaj lahko zmanjka tal pod nogami. Takrat nastopijo lepe besede vzpodbude, tolaženja in razumevanja. Rabimo jih vsi, tudi najboljši.

Pa čeprav vemo, da smo dobri, da znamo in celo zmoremo. Rabimo jih, če se zalomi, če ne uspe, ko se nam zazdi, da smo tako sami.

S poučno zgodbico nas avtorica, tudi sama učiteljica, svetovalka, mentorica, pisateljica, multiplikatorica in pravljičarka- ženska mnogih talentov-vsak dan znova nagovarja, vzpodbuja in uči; številnih življenjskih resnic.

Knjigico velja vzeti v roke, jo brati otrokom in vnukom in se ob njenih čarobnih besedah globoko zamisliti.

Čestitam avtorici za izjemno prodornost lepih misli. Knjigi želim uspešno pot k vsem generacijam.

Mar nam mora biti prav za vsakogar.

Ni mi treba zmagati,  moram pa biti pošten. Ni mi treba uspeti, toda živeti moram v skladu s svojimi sposobnostmi. Abraham Lincoln

                                                                                                                     

Vlasta Nussdorfer,

varuhinja človekovih pravic

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja